zondag 14 februari 2010

Om nooit te vergeten…

Door: Janneke Van Bergen
NIJMEGEN - Anton Ruijters was een jongen van 15 toen hij in de ochtend van 18 februari 1945 wakker werd van een enorme knal. "Ik rende meteen de straat op en zag dat de hele hoek Biezenstraat-Waterstraat was weggeslagen door een V1 bom."



Anton Ruijters wijst de plek aan waar 18
februari de plaquette wordt onthuld.
foto: piet heijsen
Deze beelden staan nog op het netvlies van de 80-jarige Nijmegenaar. "Overal liepen schreeuwende en huilende mensen. En de bom had een enorme ravage aangericht. Hele huizen waren compleet weggevaagd."
Bij de bominslag vielen zeker vier doden en vele gewonden. Uit verhalen uit de overlevering zouden er ook twee Britse militairen omgekomen zijn maar dat is nooit bevestigd. Na het drama maakten de bewoners uit Waterkwartier zelf een monument op de plek des onheils. "Maar na de oorlog, in de periode van de wederopbouw verdween het monument plotseling", vertelt Ruijters.
Al die tijd bleef de Nijmegenaar denken aan de frontstadperiode in zijn buurt het Waterkwartier. "Onze buurt leek wel een militair kamp. Overal tanks, kannonnen, schijnwerpers, afweergeschut en straatgevechten. Bijna iedereen had in zijn achtertuin een schuilkelder gegraven."
Op 18 februari is het precies 65 jaar geleden dat een V1 bom insloeg in de wijk. "Ik vond dat het hoog tijd was om de plek weer zichtbaar te maken", legt Ruijters uit. "Deze frontstadperiode mag nooit vergeten worden. Het is een hele dramatische gebeurtenis geweest en veel mensen weten het niet eens."
De afgelopen weken gaf Ruijters ook gastlessen op basisschool Aquamarijn. Leerlingen luisterde ademloos naar zijn belevenissen op 18 februari 1945. Ook zocht Ruijters buurtgenoten uit die tijd op en bundelde hun verhalen in een speciaal boekje. De plaquette - aan de muur van kloostergemeenschap De Bron van De Zusters Clarissen wordt 18 februari officieel onthuld. De initiatiefnemer is best trots op het feit dat de plek des onheils weer zichtbaar wordt gemaakt. "Het is een gebeurtenis die we nooit mogen vergeten."
Twee minuten stilte
NIJMEGEN - Het aantal levende mensen dat de frontstadperiode van Nijmegen heeft meegemaakt loopt terug. "Ook daarom is het belangrijk dat de gebeurtenissen van toen zoveel mogelijk verteld worden", vertelt Anton Ruijters. "Ik heb bijvoorbeeld ook het vergissingsbombardement op Nijmegen meegemaakt. Ik heb staan kijken hoe de V&D helemaal uitbrandde en tenslotte in elkaar stortte. Er lagen ook overal dode mensen. Al deze gebeurtenissen in de frontstadperiode hebben diepe indruk op mij gemaakt." Tijdens de onthulling van de plaquette (aan de zijde van de Biezenstraat) spreekt ook Joost van Roosendaal, historicus en schrijver van het boek 'Nijmegen '44. Ook nabestaanden van de slachtoffers zijn bij de herdenking aanwezig. Een trompettist van de Koninklijke Luchtmachtkapel blaast een ere-signaal en er wordt 2 minuten stilte in acht genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten